Har du livliga diskussioner med dina karaktärer?

Skriver du en bok? Får dina karaktärer plötsligt en egen vilja, och springer åt ett annat håll än du vill? Kanske har ni till och med en livlig diskussion om detta – i ditt huvud? Lugn, forskare visar att du är i gott sällskap (och då menar jag INTE den bråkige karaktären).

Edinburghs internationella bokfestival har tillsammans med forskare från Durhams universitet studerat hur författare lever sig in i sina karaktärer. Resultatet bygger på en enkät om hur författare upplever att deras karaktärer ”talar” till dem, som 181 författare besvarat.

@annahallander_fantasy lade upp den här klockrena bilden på Instagram. Känner du också igen dig?

Cirka 60 % av författarna svarade att de kunde höra karaktärernas röster under skrivprocessen. Det framkom att det även är vanligt att karaktärerna säger emot författaren om handlingen inte passar.

Oroväckande? Inte alls! Forskarna menar att detta visar hur vi alla är mer eller mindre duktiga på att skapa påhittade dialoger eller diskutera internt med både verkliga som påhittade personer.

Skrivkramp: när dina kraktärer vägrar att diskutera med dig 🙂 Forskning visar att intern diskussion är vanligt hos författare (och även hos andra).

Mer om detta kan du läsa på SR Vetenskapsradion: Så lever författarna sig in i sina karaktärer:

Grundkällan: Foxwell et al. ‘I’ve learned I need to treat my characters like people’: Varieties of agency and interaction in Writers’ experiences of their Characters’ Voices”. Consciosness and Cognition, 2020. Doi:10.1016/j.concog.2020.102901.

Detta inlägg har en kommentar

  1. Louise Baumgärtner

    Tack för bra inlägg! Jag hänger ofta med mina karaktärer, även när jag inte skriver. Och det bästa är att ju mer man gör det, desto mer levande och trovärdiga blir dom. När jag skrev det sista på min debut Skuggvinter hände det även att jag drömde om dom. Önskar dig en fin söndag!

Kommentarer är stängda.