Gilly som lektör och skrivcoach

Min ambition är att det ska vara både enkelt och lustfyllt att samarbeta med mig. 

Mina kunder ska känna fullt förtroende att lämna över sina manus, och lita på att jag hanterar texterna med både kunskap, nyfikenhet och stor ödmjukhet. 

Genom vårt samarbete vill jag att både manus och författare utvecklas och når sin fulla potential.

Återkopplingen från mina kunder speglar på ett fint sätt den ambitionen.

Ethel Hedström
Roman

Det här med att bli blind för sin egen text. Det stämmer verkligen. När jag läser Gillys kommentarer förstår jag direkt vad hon menar. Sådant som jag efteråt har svårt att fatta hur jag kunde missa.

Jag gillar verkligen att Gilly inte bara skriver exempelvis ”det här funkar inte” eller ”formulera om”, utan att hon ger förslag på hur jag kan komma vidare. Idéer som föder min kreativitet och min förmåga att förbättra berättelsen.

Gilly upptäckte min brist på tålamod; jag har ofta för bråttom när jag skriver, drar vidare för snabbt. Istället måste jag komma ihåg att stanna, fördjupa, levandegöra, gestalta.

Tack Gilly!

Karin Ferry
Självbiografi

Jag har aldrig någonsin tidigare fått så ingående och så konstruktiv kritik, och då har jag ändå gått väldigt många kurser inklusive kreativt skrivande på universitetsnivå med duktiga lärare.

Du är född till ditt yrke, Gilly, och extremt skicklig på att ge textkritik.

Josefine Wanner
Spänningsroman

Gilly var den första som läste manuset av min allra första roman. Det var inte utan oro som jag lämnade över manuset till henne. Inte på grund av Gilly, för vi fick jättebra kontakt redan vid första samtalet, utan för att jag skulle lämna över min dröm till någon utomstående.

Tänk om min historia är helt ointressant. Tänk om hennes feedback kommer att bekräfta att jag inte alls kan skriva och helt trasa sönder mitt självförtroende, och därmed min dröm. 

Jag hade inte behövt oroa mig. Gillys sätt att arbeta är helt fantastiskt. Hennes skriftliga, konstruktiva, ibland även påhejande kommentarer har fått mig att tänka till. De hjälper mig att vässa till karaktärer, dialoger och scener, och framförallt knyta ihop och göra min historia bättre. 

Det är just det – det är fortfarande min historia, och med Gillys stöd känner jag mig motiverad och är övertygad om att jag är ett jättestort steg närmre min författardröm.

Tack Gilly!

Kristoffer Ödman
Humor

Jag är jättenöjd med Gillys arbete med mitt manus. Hon gjorde många väldigt skarpa iakttagelser och gav mig konkreta förslag på åtgärder.

Jag har nu en karta att navigera med när jag fortsätter arbetet med min text – vilket känns så skönt!

Hon gick igenom mitt manus från många olika perspektiv, var frikostig med såväl positiv som konstruktiv feedback och läste texten med kärlek.

Min text med alla intriger och händelser var tidigare som ett stort nät med mig i mitten. Efter att Gilly gått igenom det kan jag nu se det mer linjärt och har lättare att se den dramatiska utvecklingen och delarna den består av.

Det märks att Gilly brinner för det hon gör. Jag hör av mig när det är dags för nästa bok!

Fredrik Lundqvist
Autobiografi

Mitt skrivande hade stått still i flera månader. Jag gick in i manuset då och då, korrekturläste och gjorde små ändringar men utvecklingen hade helt stannat av.

Genom en vän kom jag i kontakt med Gilly som läste mitt manus. Wow! Vilken fantastisk återkoppling jag fick. Hon skickade ett väl strukturerat dokument som kom att öppna upp hela skrivprocessen igen. Allt från tips om skönlitterärt författande i allmänhet till vilka ord jag använde lite väl ofta, inkluderades i hennes utlåtande.

Lika värdefullt var alla kommentarer som, direkt kopplade till manuset, hjälpte mig framåt på ett konkret sätt. Det dök upp många kärnfulla synpunkter, till exempel ”onödigt”, ”förstår inte detta”, ”upprepning” etc, i marginalen, men även många uppmuntrande och välkomna inlägg, såsom ”snyggt”, ”intressant” och ”viktigt”. Andra kommentarer gick på djupet och ledde, efter lite arbete, alltid till ett resultat som kändes mer genomtänkt och utvecklat.

Gilly kan sitt jobb. Hon är noggrann med detaljer men ger också värdefull vägledning när det gäller berättelsens helhet. Hon ser allt det som jag själv blivit blind för i min text.

Ska jag sätta tre etiketter på hennes arbete så väljer jag orden; viktigt, värdefullt och välbalanserat.

Ingela Karlsson
Roman

Tack för att du hjälpte mig att strukturera upp min berättelses dramaturgi och tidslinje. Det känns ungefär som att jag kom till dig med en liten halvfull hink och du ger mig två stora välfyllda hinkar tillbaka 🙂

Amanda Mattsson
Spänningsroman

Jag har verkligen blivit SÅ bortskämd dessa veckor med att få kontinuerlig feedback på det jag skriver.

Det har varit så skönt att ha ett stöd i manusarbetet, att inte stå lika ensam i det som i vanliga fall.

Du har följt med i många av manusets nyckelscener och verkligen hjälpt mig att föra texten framåt.

Kerstin Göransson
Prenumerant nyhetsbrevet

Gilly!!!

Är så glad för att våra virtuella vägar möttes och jag skrev upp mig på ditt nyhetsbrev så att jag fick din pdf. 🙏 Vilket suveränt verktyg för dramaturgi!

Det känns som att något lossnat och att jag fattar mitt manus nu. Jag har hittat svar på mina frågor och vet vad som ska raderas (tror jag).

Är så glad för det och för det materialet du skapat.

Nilla Westin
Psykologisk spänningsroman

Det var fascinerande och lärorikt att ta del av Gillys noggranna och engagerade läsning.

Hon har hjälpt mig se texten från en annan vinkel, och framförallt berättelsens första halva har blivit starkare och mer övertygande.

Läs Nillas fullständiga omdöme i gästbloggen “Manus synat i sömmarna”

Tina Bergqvist
Feelgood

Tillsammans med konstruktiva kommentarer direkt i manuset har jag även fått … konkreta förslag på hur jag kan förstärka manuset och feelgoodkänslan ännu mer.

Gilly är väldigt bra på att fånga det viktiga i texten med sin goda känsla för detaljer, och ger konkreta tips på hur jag kan göra min text mer levande och konflikterna tydligare.

Hennes fina beröm har fått mig att växa som författare.

Läs Tinas fullständiga omdöme i gästbloggen “En starkare version av min bok tar form”

Sharon Elbaz
Dystopisk YA-roman

Genom sitt skarpa öga lyckades Gilly uppfatta saker som jag inte själv sett. Hon ställde även viktiga och specifika frågor som gav mig möjlighet att själv ställa RÄTT frågor till min text.

Jag kan inte nog poängtera hur värdefullt det är att få någon annans åsikter och tankar om en berättelse en själv jobbat med i månader och ibland år.

Läs Sharons fullständiga omdöme i gästbloggen “Även en lektör behöver en lektör”.