Jag hjälper dig att lyfta ditt manus till nästa nivå

Kanske har du aldrig skrivit skönlitteratur tidigare och söker någon som kan lotsa dig framåt. Kanske vill du skriva en fackbok om ett expertområde eller kopplat till ditt företag? Eller så har du redan skrivit klart, skickat till förlag och fått en refusering men inte gett upp drömmen. Eller så har du … 

Anledningarna att ta hjälp av en lektör och skrivcoach varierar. Men gemensamt är att du vill ha individuellt stöd som hjälper dig framåt – konkret och konstruktivt – med utgångspunkt i manusets behov och dina förutsättningar.

Första kapitelanalys

Hur lång tid tar det för en läsare att avgöra om en bok är värd mer tid? Eller för en potentiell förläggare att avgöra om ditt manus ska passera nålsögat?

Du vet förstås svaret: det är inte många meningar, stycken eller sidor du har på dig att väcka ett tillräckligt stort intresse.

Det finns vissa saker din inledning behöver innehålla för att fånga läsarens intresse. Jag granskar ditt första kapitel med detta som fokus, och ger dig återkoppling på hur du kan utveckla din inledning för att förstärka läsarens nyfikenhet att fortsätta läsa. Det jag bland annat tittar på är om berättelsen börjar utan uppvärmning och på ett sätt som väcker nyfikenhet och hur du etablerar huvudkaraktärerna och miljön. Dessutom ger jag dig en fingervisning om vad läsaren kan uppfatta som huvudtema och huvudkonflikt. Jag letar även efter den sk kroken och tittar på om det första kapitlets avslut lockar till fortsatt läsning.

Du får en sammanfattande analys på 1-3 sidor inom två veckor.

Första kapitelanalys

Pris: 1 500 kr inklusive moms*
*Om kapitlet är längre än 2 000 ord tillkommer 15 öre/ord (max 5 000 ord sammanlagt).

Vi kommer överens om lämpligt tillfälle för dig att skicka ditt kapitel och du får då även ett datum när du senast får återkoppling.

Skrivcoachning – din privata skrivlärare

Skrivcoachning passar dig som älskar att skriva och vill hålla tempot uppe. Du är dedikerad din dröm och skriver som bäst när du har tydliga deadlines. Du uppskattar att en professionell lektör ger individuell feedback.

Jag är den som väntar och längtar efter att läsa dina texter, som påminner dig om du missar en deadline och som ger dig konstruktiv feedback med fokus på både vad och hur ditt manus kan utvecklas.

Du kan anlita mig som skrivcoach oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren, om du är i uppstarten av en ny bokidé eller närmar dig slutfasen, om du skriver skönlitterärt, verklighetsbaserat eller fackbok.

Du får helt enkelt en privat skrivlärare, som fokuserar på din dröm och ditt manus.

Vi inleder vårt samarbete med ett uppstartsmöte på zoom eller per telefon. Då får du gärna berätta om dina idéer, ambitioner, utmaningar och var du står i det manus som du vill att vi arbetar med tillsammans. Då beslutar vi även om det passar dig bäst att skicka in ny text varje vecka, varannan vecka eller varje månad.

Återkopplingen består av fylliga kommentarer direkt i din text, samt sammanfattande reflektioner i mejlet. Du kan räkna med att ha återkopplingen inom en vecka. Ibland kompletterar jag med länkar till fördjupande information som passar just dig och den text du arbetar med. Återigen, som skrivcoach agerar jag som din privata författarlärare!

Lilla Skrivcoachpaketet

15 000 ord inom 6 månader. Det motsvarar t ex 3 000 ord vid 5 tillfällen eller 5 000 ord vid 3 tillfällen.

Pris: 3 900 kr inklusive moms (3 120 kr ex moms)

 Vi inleder med ett uppstartsmöte (boka tid nedan).

Stora Skrivcoachpaketet

30 000 ord inom 6 månader.  Det motsvarar t ex 6 000 ord vid 5 tillfällen eller 10 000 ord vid 3 tillfällen.

Pris: 6 900 kr inklusive moms (5 520 kr ex moms)

 Vi inleder med ett uppstartsmöte (boka tid nedan).

Lektörsutlåtandet - Skönlitteratur och Autobiografi

Du har färdigställt ett skönlitterärt eller autobiografiskt manus så långt du kan på egen hand. Nu är du redo för en extern, professionell genomgång. Jag läser ditt manus ytterst noggrant, i syfte att identifiera de delar som kan bidra till att din berättelse lyfter ett snäpp till, så den fängslar läsaren och ökar dina chanser till utgivning hos ett förlag.

Jag tittar på dramaturgi, scen- och styckestuktur, framåtdriv, logik, perspektiv, karaktärer och karaktärsutveckling, gestaltning, logiska luckor, miljö, tema osv och lyfter i utlåtandet fram de viktigaste delar som kan bidra till att ditt manus utvecklas. Du kan också låta mig veta om det är något särskilt du vill att jag fokuserar på.

Du får ett utlåtande på 10-15 sidor som tydligt visar dig både styrkor och utmaningar, samt en sammanfattande handlingsplan som hjälper dig att arbeta vidare. Dessutom skriver jag kommentarer direkt i ditt manus som kompletterar utlåtandet. Vanligtvis får du utlåtandet inom fyra veckor.

Det ingår även ett uppföljande samtal på 45 minuter ca en vecka efter att du har fått ditt utlåtande, för att du ska få chansen att förstå mina kommentarer och känna dig trygg i dina nästa steg. Du är alltid välkommen att kontakta mig inom två veckor efter att du tagit emot utlåtandet om du har frågor eller vill bolla nya idéer.

Vi kommer överens om lämpligt tillfälle för dig att skicka ditt manus och du får då även ett datum när utlåtandet är klart.

Stora lektörsutlåtandet

Pris: Startavgift 1700 + 15 öre/ord inklusive moms (1 360 + 12 öre/ord ex moms)   

Exempel, om din text är 75 000 ord lång blir kostnaden 1700 + (0,15 * 75 0000) = 12 950 kr inklusive moms (10 360 kr ex moms)

Lilla lektörsutlåtandet

Du får ett utlåtande på 5–10 sidor, inklusive en konkret handlingsplan. Vanligtvis får du utlåtandet inom fyra veckor. I det lilla lektörsutlåtandet får du inga kommentarer direkt i manuset eller avstämningssamtal efter leverans. Har du frågor angående min respons eller vill du kanske bolla nya idéer är du självklart välkommen att kontakta mig inom två veckor efter att du tagit emot utlåtandet.

Pris: 14 öre/ord inklusive moms (11,2 öre/ord ex moms)

Exempel, om din text är 75 000 ord lång blir kostnaden 0,14 * 75 0000 = 10 500 kr ink moms (8 400 kr ex moms)

Lektörsutlåtandet - fackbok

Du har skrivit en faktabaserad text och behöver någon som granskar att den har en röd tråd, är logiskt uppbyggd och är målgruppsanpassad. 

Jag läser ditt manus ytterst noggrant, i syfte att identifiera och ge dig konstruktiva utvecklingsförslag som bidrar till att din text och dina budskap matchar den effekt du vill uppnå hos mottagaren (ska läsaren t ex lära sig något nytt, börja göra något annorlunda eller vilja anlita dig som expert?).

Du får ett utlåtande på 10-15 sidor som tydligt visar dig både styrkor och utmaningar, samt en sammanfattande handlingsplan som hjälper dig att arbeta vidare. Dessutom skriver jag kommentarer direkt i ditt manus som kompletterar utlåtandet. Vanligtvis får du utlåtandet inom fyra veckor.

Har du frågor angående min respons eller vill du kanske bolla nya idéer är du välkommen att kontakta mig inom två veckor efter att du tagit emot utlåtandet.

Lektörsutlåtande fackbok

Pris:  Startavgift 1 700 kr + 28 öre/ord inklusive moms (1 360 kr + 22,4 öre/ord ex moms)

Exempel, om din text är 30 000 ord lång blir priset 1 700 + (0,28 * 30 0000) = 10 100 kr ink moms (8 080 kr ex moms)

Vi kommer överens om lämpligt tillfälle för dig att skicka ditt manus och du får då även ett datum när utlåtandet är klart.

Omläsning av manus

Jag läser gärna ditt manus igen efter att du har arbetat om det utifrån feedback du fått vid lektörsläsning eller löpande skrivcoachning. Nu har ditt manus med all sannolikhet blivit starkare och jag kan identifiera nya saker som jag valde att inte fokusera på vid första genomgången.

Alla manus (och författare!) är unika, men som exempel kan det vara vanligt att första lektörsläsningen identifierar luckor i logik, dramaturgi eller karaktärsutveckling som behöver åtgärdas först. Vid andra vändan kanske det handlar mer om miljö, fördjupning av karaktärer eller tempo och framåtrörelse.

Omläsning av manus

Pris: Vid omläsning av manus, oavsett om det är skönlitteratur, autobiografi eller facklitteratur, utgår startavgiften.

Vi kommer överens om lämpligt tillfälle för dig att skicka ditt manus och du får då även ett datum när utlåtandet är klart.

redaktörsläsning manus

När du är nöjd med ditt manus på övergripande nivå och är redo att finslipa och polera, då är du redo för redaktörsläsning.

Som redaktör tittar jag bland annat på scen- och styckestruktur, jag tittar på textens tonalitet och att den håller jämn nivå, jag granskar om karaktärerna framställs som unika, jag kommer hitta de där filterorden och favorituttrycken som du trodde du hade städat bort osv.

En röd tråd i min redaktörsläsning är läsarfokus – hur kan vi förbättra texten ytterligare så att läsaren får den upplevelse du som författare strävar efter?

Du får både ett sammanfattande utlåtande och dessutom ändringsförslag med hjälp av ”spåra ändringar” direkt i ditt manus, så du enkelt kan se mina förslag och välja att acceptera, justera eller ignorera dessa.

Jämfört med en lektörsläsning går jag alltså mer in på djupet och ner i detaljer. Är du osäker på om din text är redo för redaktörsläsning? Kontakta mig så kan vi säkerställa att du får den tjänst ditt manus behöver.  

Redaktörsläsning manus

Pris: Startavgift 3 250 kr + 15 öre/ord inklusive moms (2 600 kr + 12 öre/ord exklusive moms).

Exempel, om din text är 75 000 ord lång blir kostnaden 3250 + (0,15 * 75 0000) = 14 500 kr inklusive moms (11 600 kr exklusive moms)

Vi kommer överens om lämpligt tillfälle för dig att skicka ditt manus och du får då även ett datum när utlåtandet är klart.

30 minuter coachning

Har du kanske kört fast och behöver hjälp att komma vidare? Funderar du över om din bokidé håller? Eller sitter du på någon annan skrivutmaning just nu?

Vi pratar om det du behöver hjälp med i ditt skrivande just nu, antingen per telefon eller på zoom.

30 minuter coachning

Pris: 495 kronor inklusive moms (396 kr ex moms).

Praktisk information

När du skickar texter till mig

Texter du skickar in till mig i Word med typsnittet Times New Roman, 12 punkter på 1,5 radavstånd och normala marginaler. Berätta gärna vad du tänker dig för genre, målgrupp och tema med manuset.

Jag kommer alltid behandla dina texter med största respekt och aldrig sprida dem vidare till annan person.

Texten mejlar du till kontakt@gilly.nu den dag vi kommit överens om.

Betalning

Jag tar förskottsbetalning, dvs du betalar för tjänsten innan jag börjar arbeta med din text. Du kan swisha eller betala via bankgiro. Jag har F/A-skatt och priserna som anges på denna sida inkluderar moms.

Om du vill dela upp summan kan vi självklart komma överens om upplägg för detta.

Alla priser avser inklusive moms. Jag har F/FA-skatt.