Viveca Sten inspirerade på bokmässan

Idag tog jag ett varv på bokmässan Tellus i Linköping. Köpte böcker, pratade med förläggare, lektörer och författare. Samt lyssnade på Viveca Sten som berättade om sitt författarskap och nysläppta boken I hemlighet begravd.

Det var härligt energigivande att lyssna på Viveca Sten – hon är inte bara en fantastisk författare, hon är dessutom en fängslande och supercharmig berättare också! Här sammanfattar jag några saker som hon lyfte vid författarsamtalet:

Karaktärerna formar sitt ett eget liv

Visst borde det vara författarna som bestämmer vad som händer i en bok och inte minst hur karaktärerna ska agera. Nja… ibland får man som författare bara följa med, inse att det är plötsligt är karaktärerna som styr. Som exempel nämnde hon att Nora och Thomas i Sandhamnböckerna plötsligt blev ovänner – det hade hon själv aldrig förutsett.

En annan utmaning med karaktärerna var att hon ibland kunde bli väldigt fäst vid en karaktär – vilket blev extra jobbigt när det var en person som hon planerat att ha ihjäl lite längre in i historien…

Låt läsaren känna sig smart

Förvånande nog (för mig i alla fall) kunde Viveca skriva ganska långt in i en historia utan att hon själv visste vem mördaren var. Det tyckte jag var en intressant twist 😊.

När hon till slut löst ut mordgåtan så går hon alltid tillbaka i historien och ser till att plantera ledtrådar som läsaren ska kunna följa. Mördaren ska inte glida in i boken de sista 20 sidorna, utan läsaren ska hela tiden ha möjlighet att luska ut vem mördaren är. Viveca verkade känna starkt för att det är författarens uppgift att få läsaren att känna sig smart.

Om böcker är barn så är filmversionerna barnbarn

Viveca pratade en del om hur hennes böcker dels översatts till olika språk och även att de har filmatiserats. Hon jämförde böcker med barn men filmversionerna som barnbarn: hon har inte full vårdnad men de är ändå hennes kött och blod. Träffsäker liknelse – även om jag inte har några barnbarn så förstår jag precis vad hon menar.

Skrivkramp?

Skriv på! Även dåliga texter är något du kan jobba vidare med senare. Ett blankt papper  saknar självklart text att arbeta vidare med eller förbättra. Alla författare behöver ändå arbeta igenom sitt manus ett antal gånger. Viveca, rutinerad och med stöd av lektörer mfl, redigerar sina manus i genomsnitt sex gånger. När hon har ett grundmanus klart, vet hon att hon har genomfört ca 1/3 av jobbet mot färdig bok.

Avslutningsvis, Viveca pratade varmt om Sandhamn. Och verkade vara omtyckt av öborna tillbaka. Trots att hon på pappret tagit livet av ca 5 % av Sandhams befolkning…

Viveca Sten i författarsamtal på bokmässan Tellus i Linköping. Moderator är Elin Ihreborn, som utbildar sig till lektör tillsammans med mig.
Viveca Sten i författarsamtal på bokmässan Tellus i Linköping. Moderator är Elin Ihreborn, som utbildar sig till lektör tillsammans med mig.

Läs mer om I hemlighet begravd på Bokus.

Lämna ett svar