Webb-TV: att använda snöflingemetoden i ditt skrivande

I mitten av april intervjuade en av Sveriges absolut främsta lektörer, Ann Ljungberg, mig om Snöflingemetoden. Min andra live-webbsändning någonsin. Gick bra. Tror jag 😉

När jag först hittade Snöflingemetoden var jag novis och i stort behov av någon form av guide från idé till manus. Idag lektörsläser och skrivcoachar jag andras manus och har grävt djupare i dramaturgi, karaktärsutveckling, tema osv – och ser hur väl Snöflingemetoden matchar dessa delar, dvs man fick dessa nästan på köpet genom att arbeta igenom metodiken.

Jag har skrivit mer om Snöflingemetoden här, steg för steg

Struktur främjar kreativitet

Jag är en person som gärna lutar mig mot struktur, eftersom jag då känner att jag får mer utrymme att vara fullt ut kreativ. Snöflingemetoden är en sådan struktur, men det finns självklart många andra. Den kan ge välbehövligt helikopterperspektiv när det är det författaren eller manuset behöver. Men när skrivarlusten finns, får gärna metodiken hålla sig i bakgrunden – den kan man alltid plocka fram igen när så behövs.

En sådan här strukturerad metod är självklart inget som passar alla. Det finns många som känner sig kreativt hämmade bara de hör ordet struktur. Vi har helt enkelt alla våra unika sätt att skriva. Och olika anledningar att skriva.

Metoden kan vara ett stöd för dig som

  • är nybörjare och inte riktigt vet hur du ska komma igång
  • har skrivit en hel del men inte får det att hålla ihop, då kan detta hjälpa dig att få överblick och hitta luckorna eller svagheterna, så du vet vad du behöver bearbeta
  • har kommit en bit på väg har fastnat. Skrivkramp kanske?
  • har ett råmanus klart och vill bearbeta det på en strukturell nivå, dvs se över att karaktärsutvecklingen och dramaturgin håller, om temat genomsyrar berättelsen.

Lite av ovanstående var sådant jag pratade om i webbsändningen (se länkar nedan om du vill kika). Tack för alla frågor och fina respons på mitt webbinlägg! Jag blev så glad över nyfikenheten kring metodiken, och hoppas den kan hjälpa andra så som den har hjälpt mig 😊

Digital skrivkonferens 16-17 maj

Jag kommer hålla en workshop i anslutningen till en stor digital skrivkonferens där det kommer finnas seminarier, författarintervjuer, workhops osv. Jag tänker att de som deltar i min workshop får arbeta med sitt eget skrivprojekt – pågående eller nytt. Vi kommer gå igenom metodiken och även kika på hur det lirar med dramaturgi och karaktärsutveckling. Kanske hur det lirar med annat också, som scenstruktur, tema mm – beroende på vad som känns relevant för deltagarna och som ryms inom tidsramarna.

Om du är nyfiken kan du få mer information om den digitala skrivkonferensen genom att följa @littkons på Instagram eller gå med i facebookgruppen Litterära Konsulter. Eller genom att följa mig på Insta: @skrivcoachgilly!

Se webbsändningen på facebook eller Instagram

Facebook: https://www.facebook.com/littkons/videos/1585398034956433/

Instagram: https://www.instagram.com/tv/B_KttnNIAxr/?utm_source=ig_web_copy_link

Relaterade artiklar


Deprecated: _register_controls är taget ur bruk sedan version 3.1.0! Använd Elementor\Controls_Stack::register_controls() istället. in /www/webvol26/fa/16qla6w9f8nh9ok/gilly.nu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5325

It seems we can’t find what you’re looking for.